節目重溫
星期三港案

良心發現,認真製作,

緊貼時事,淺入深出。

毛記電視新聞部出品,每集5至10分鐘不等,

毛記主播聲音導航,超微型新聞紀錄片。

痛?係人都驚痛㗎喎。

瑪麗醫院嘅Danny醫生,一開始,因為一個型字,就由內科醫生,轉咗做麻醉科醫生。

而佢每日嘅工作,就係同「痛」打仗,用盡方法,等病人喺手術前後,唔使咁唔舒服,做大細手術個陣,都「唔痛,唔痛」。

之不過,痛有好多種,有啲痛係唔使受傷、唔使流血,亦都唔係靠食藥打針去好番...
呢班街坊講緊嘅嗰隻貓,就係觀塘一間藥房嘅貓店長波子!平時得人鍾意、安守本分看舖嘅波子,就喺上星期,畀一個來自中國嘅女人,聲稱喺藥房買嘢個陣,囝囝畀波子抓傷。

雖然睇完CCTV發現波子無掂過個小朋友,但呢個女人就堅持係都要報警,搵漁護署嚟捉走波子。而波子亦因為受驚過度,依家連舖頭都返唔到⋯⋯

成班識得波子嘅街坊,都相信平時善良嘅波子無整傷人。而一班同波子素未謀面嘅網民,仲喺網上發起聯署,力撐波子店長係無辜㗎!
今年中秋,成30幾度喎!真係要開住冷氣玩燈籠先。

咪住,天氣咁熱,阿伯你做咩唔嘆冷氣去吹風扇?仲要整番佢哋?

哦,原來佢就係「深水埗波叔」,佢好鍾意吹風扇,仲開咗間「風扇醫院」㖭。波叔話,佢喺度得一個任務,就係要醫番好啲有病嘅壞風扇,要佢哋行得吹得呀!
乜健身都要畀錢買嘅咩?
你去健身室都要畀錢啦,唔係諗住免費呀?
當人人都畀錢去設備齊全嘅健身中心時,偏偏街頭健身愛好者阿恩,就選擇喺公園唔靠器材鍛鍊身體,仲約埋成班志同道合嘅「老朋友」一齊揮發熱血,佢話畀大家聽:「其實操肌,唔一定要去健身室嘅!」
「陪著隻狗,陪著你走」。

喺呢個有人遺棄寵物,同時有人會幫自己狗狗做好善終服務嘅地方,偏偏仲有一啲狗狗,因為臨老或有病,就被人遺棄,結果,就有咗呢個組織-「動物伴我行會社」,會專門接收一啲無助、年老,甚至好快就要走嘅狗仔。

Connie係呢度其中一位義工。呢4年嚟,佢一直都近距離陪住每一隻狗狗,同佢哋行埋最後呢一段路,不停面對最令人難受嘅「死別」,仲有......
藝術係咩?喺香港,藝術,食得嘅咩?

就喺一眾莘莘學子、嘗試努力追尋演藝夢嘅灣仔演藝學院隔離,一條人來人往嘅天橋上,竟然有一位就算被全世界漠視、嫌棄,但都繼續彈自己嘅歌嘅阿濤...

好彩,阿濤遇到佢嘅知音,將佢嘅音樂帶到更遠...
呢對老公公老婆婆,張婆婆同李伯伯,喺佢哋相識之年,一個「正青春」,一個「還少年」,就已經「相見不恨晚」。

女方大男方足足13年!喺佢哋個年代,呢段係一段不被祝福嘅愛情...

雖然面對住屋企人同身邊朋友嘅反對,但心境真正熱血同年輕嘅佢哋,由相愛嗰刻就決定,要用時間,去改變呢一個世界!

李生李太佢哋,今年已經相愛53年喇!好閃啊!
天鴿風災,令堂堂全亞洲最靚城市之一,兼全中國最知名嘅賭城,一夜之間,變成一個充滿傷患嘅城市-全城停電、局部斷水、災鴻遍野,仲有據報至少10位市民無辜喪生...

不過,自己城市自己救!好在,澳門仲有一班良心市民,即使政府懷疑喺通報以至處理上有失當,都堅持有力出力,去守護住自己嘅屋企!

只係,澳門同香港,似乎都有相近嘅問題存在...
上個月被DQ、褫奪立法會議員席位嘅羅冠聰,喺2014年佔領運動中,爬過圍欄進入公民廣場;上年被裁定非法集結等罪成,被判社會服務令。但因為律政司不滿判刑過輕,向上訴庭申請覆核刑期,聽日8月17日就會宣判。

面對可能分離在即嘅呢兩母子,就喺今晚,一齊享受最後嘅一次團圓...
毛記電視網站 · 版權所有 · 不得轉載 Copyright © TVMOST.COM.HK All rights reserved