節目重溫
星期三港案

良心發現,認真製作,

緊貼時事,淺入深出。

毛記電視新聞部出品,每集5至10分鐘不等,

毛記主播聲音導航,超微型新聞紀錄片。

好好聽啊!Encore!Encore!
邊個咁好唱口?唱到個個街坊經過都會企定定、豎起耳仔咁專心聽佢唱歌啊?

呢位咪就係之前喺網上被人瘋傳唱歌片段,仲畀網民大讚係香港好聲音嘅Judas囉!23歲嘅Judas喺三年幾前第一次接觸busking之後,就全職做街頭歌手,希望用心唱好每一首歌,能夠用自己溫柔嘅歌聲,打動每位路過嘅途人...
上星期,一班九巴車長因為不滿公司一直無正視車長人工低、工時長、長期唔夠人手嘅問題,只係提出一個所謂嘅「薪金優化方案」,即係將本來車長可以拎到嘅獎金,加返入底薪度,最後車長其實係一蚊都無拎多到。
所以,本身係九巴車長嘅葉蔚琳,就同一班車長喺WhatsApp group度,自發組識咗「月薪車長大聯盟」,上星期六晚發動巴士罷駛,希望公司可以正視一直以嚟嘅問題。

從來無諗過自己會企到咁前,從來無諗過自己係車長但又唔去開車嘅葉蔚琳話,就算今次係螳臂擋車,佢都唔驚,因為呢個就係要做嘅事!
你哋唔好以為蜜蜂四周圍採蜜搵咁多honey-sss,就係好花心啊!
其實呢班蜜蜂都係同大家一樣
一身尋尋覓覓,都只不想搵到屬於自己嗰朵唯一的花
就好似楊生同楊太咁...

希望大家都喺呢個情人節過的甜甜蜜蜜
好似蜜糖咁啊!!
陽具?陰道?shhhhhhh,呢啲嘢唔好講啦...
但其實呢啲嘢,你有我有,點解唔講得啊?
小易係一個基督徒,本來一講起性都會shhhhhhh,但因為有過一次照顧殘疾朋友嘅經驗,小易開始關心殘疾人士嘅需要,尤其係好基本嘅性需要
但香港無人講,於是佢就去咗台灣,參加咗一個叫「手天使」、關注殘疾性權、為殘疾人士提供自慰服務嘅義工組織。
小易話,希望終有一日,香港嘅殘疾人士都可以唔使再怕怕醜醜,同一般人一樣,去認識自己身體、了解自己嘅性需要...
織織復織織,婆婆佢真係識!仲織到成條村都用佢嘅籃、開班教人添啊!

90歲嘅高婆婆,本身係菜園村村民,平時會落田種菜,但自從菜園村被政府DQ咗之後,高婆婆就無嘢好做,日日就喺新屋呢度織籃。

啲仔女本來都唔知點解高婆婆日織夜織㗎,但原來呢啲籃對高婆婆嚟講,就係佢嘅菜園村...
傳真社?即係,好似偵探咁囉。
見到有啲嘢唔對路,又好似冇人講,又好似冇人報導過,就會...
就會係十幾個case的枱頭上再加多一個case,然後用盡方法,無論花幾個月甚至一年,都會上天下海,抽絲剝繭。希望搵到眼前不公義事件背後,被掩藏嘅真相。
又不過...
不過,而家呢位記者姐姐就好想問一下:我有一個真相,你會用幾錢買啊?
呢度一個、呢度一個、呢度又一個!?今時今日香港仲有人生5個咁多嘅咩?有啊,咪就係佢winkie囉。winkie 23歲讀完書結婚,24歲生第一胎。本來同好多港爸港媽一樣,2個就夠哂數,點知,一家四口嘅佢諗住封肚個陣,覺得屋企都係唔夠熱鬧啊,所以就生夠5個啦!winkie話:佢哋5個,個個都係命根嚟㗎!
早前,長沙灣海麗邨嘅外判清潔商,疑懷喺約滿前,誤導工友簽自願離職信。只要工友一簽咗,外判商就唔使向清潔工發放,按工作年資計、一年大約$14,000嘅遣散費。一班工友,有汗出、無糧出。結果,佢哋就發起咗為期10日嘅大罷工,誓要企出嚟,拎番自己應得嘅遣散費。

雖然今次標叔同其他工友抗爭成功,不過喺現時嘅外判制度之下,佢哋其實都離唔開被人剝削嘅困境...
有冇搞錯!呢12個人爬上摩天輪度,搞到人哋無得玩摩天輪囉。

係啊,佢哋阻住個摩天輪轉,到最後仲惹埋官非,為嘅,就係要示威,就係要提提香港人:「香港夠鐘走塑」!
老闆老闆,好肚餓啊!可唔可以添多碗飯啊?

喺呢個凍飲都要加3蚊嘅香港地,唔好講話想食得平靚正啲啊,就連想真係食得飽都好難。
不過,喺紅磡開店17年嘅茶餐廳老闆阿賢話,好想每個客人嚟到都會食得飽,所以呢度就係白飯任裝嘅天堂喇!

可惜,呢個「任添堂」好快就......
毛記電視網站 · 版權所有 · 不得轉載 Copyright © TVMOST.COM.HK All rights reserved